NAšA PRIčA

Monter za kuhinje (1. majstor)

Esad KalabALukoviĆ

Maschen (južni Hamburg)
Montažer kuhinja
1.1.2019

"Vizu sam nešto duže čekao u ambasadi, ali nakon nekog vremena i to sam dočekao. Viza je odobrena, spakovao kofere i put pod noge."

Moje ime je Esad Kalabaluković i u Firmi Küchen Aktuell radim od 2019 godine. Rodom sam iz Bosne i Hercegovine, tačnije iz Kalesije. Tu sam dugo godina radio kao samostalni stolar. Ali kao i mnogi od nas, vremenom se čovjek zasiti nepravde i počne razmišljati o boljoj i stabilnijoj budućnosti. Dok sam bio sam na te stvari nisam obraćao veliku pažnju. Radio sam za dnevnice, pogadjao privatne poslove i išlo je to sve nekako svojim tokom. Kada sam se oženio, te dobio dvoje djece vidio sam koliko je bitno da imaš stabilno i zdravo okruženje. Počeo sam aktivno po internetu da tražim posao u Njemačkoj. Obzirom da sam čitav život stolar, gdje sam proizvodio i montirao pločasti namještaj, posao sam tražio u svojoj branži.

Preko oglasa na internetu sam onda čuo za firmu Küchen Aktuell GmbH.

Ubrzo nakon što smo uspostavili prvi kontakt i obavili razgovor odlučili su da mi daju ugovor u Küchen Aktuellu. Imao sam svu moguću podršku oko papirologije za vizu. Vizu sam nešto duže čekao u ambasadi, ali nakon nekog vremena i to sam dočekao. Viza je odobrena, spakovao kofere i put pod noge.

Prvi put u životu stižem u Njemačku da radim, tačnije u Hamburg. Kada sam ja stigao u firmi je već bilo nekoliko naših radnika koji su prošli sličan put kao i ja. To su u medjuvremenu postali i dobri prijatelji. Oni su mi olakšali početak i pomogli mi da se što prije snadjem. Obzirom da sam već znao nesto njemačkog jezika i imao iskustva u motaži, vrlo brzo sam napredovao.
Oko 2-3 mjeseca mi je trebalo da se adaptiram i budem promovisan u 1. majstora. Zadužio sam firmino vozilo i počeo da montiram kuhinje sa kolegom. Nakon nekog vremena se dobije stalni kolega sa kojim se vozi u timu. Poslednje 2 godine radim zajedno sa Amerom Omerovićem kojeg sam upoznao kada sam stigao u Hamburg. Počesto dobijemo pomoćnika na nekoliko mjeseci, kojeg usput i obučavamo.

U medjuvremenu u firmi radi preko 100 balkanaca, i uvijek se nadje neko da pomogne.

Er kam mit sehr guten Vorkenntnissen und sicheren Sprachkenntnissen zu uns. Nach bereits sehr kurzer Einarbeitungszeit konnten wir ihn als verantwortlichen 1. Monteur einsetzen. Mittlerweile hat er sich nach 3 Jahren zu einem unserer Leistungsträger vorgearbeitet. Wir schätzen ihn als sehr umgänglichen Mitarbeiter und tollen Menschen.

– Sascha Hagelstein, Kaufmännischer Leiter in Seevetal-Maschen
Spremni ste za novi početak u zdravom okreženju. Radujemo se Vašoj prijavi!
Otvorene pozicije