često postavljena pitanja

Koji je proces oko spajanja porodice?

Dovoljno je da se prijavite na zvaničnoj stranici Njemačke ambasade u Sarejevu te pratite njihove upute
(RK-Termin (diplo.de).
Za više informacija na temu spajanje porodice možete pogledati ovu FB grupu.
Vize termini info - Sarajevo | Facebook

Koliko dugo se čeka spajanje porodice?

To zavisi od datuma prijave za termin i vaše volje. Po nekom dosadašnjem iskustvu osobe koje dodju u Njemacku prvu godinu dana provedu sami, te nakon toga dovedu i porodicu.

Da li mogu da uradim spajanje porodice?

Nakon nekoliko mjeseci rada u našoj firmi, svima se otvara mogućnost da urade spajanje porodice te na taj način dovedu svoju porodicu u Njemačku.

Da li postoji neka Facebook grupa posvećena registraciji u Ambasadi Njemačke?

Facebook grupa gdje ljudi dijele svoja iskustva oko dobivanja termina u ambasadi je sljedeća:

Vize termini info - Sarajevo | Facebook

Šta da radim kada dobijem udarenu vizu u pasoš?

Javite se poslodavcu i obavijestite ga. Zatim zajednički dogovorite tačan datum dolazka u Njemačku. Dobra komunikacije je jako bitna, kako bi se obje strane mogle pripremiti.

Koji dokumenti su mi potrebni za registraciju Termina u ambasadi?

Potrebno je da imate potpisan ugovor sa poslodavcem, kao i dokument koji se zove „Erklärung zum Arbeitsverhältnis“. Oba dokumenta vam daje vaš poslodavac iz Njemačke. Vi te dokumente samo nosite sa sobom kada dobijete termin u ambasadi.

Šta da radim kada se uspješno registrujem u ambasadi?

Kada se uspijete uspješno registrovati za termin u Njemačkoj ambasadi, napišete Email poruku svom poslodavcu i obavijestite ga o tačnom terminu, kako bi poslodavac imao dovoljno vremena da se pripremi za vaš dolazak.

Mogu li nekako ubrzati proces dobijanja termina za vizu?

Taj proces kontroliše sama ambasada, i svako ko želi da se registruje mora ići preko ambasade. Dovoljan je ugovor od poslodavca i uspješna online registracija za termin.

Da li se registracija za vizu plaća?

Sama registracija za Termin u Ambasadi je potpuno besplatna.

Koliko dugo se čeka radna viza za Njemačku?

To sve zavisi od broja  i načina prijava za termin. Termine izdaje Njemačka ambasada, i oni odredjuju sistem izvlačenja.

Kako da se prijavim za radnu vizu u Njemačkoj?

Prijavu za termin možete ispuniti online preko interneta. Upute oko dobivanja termina za Vize u Njemačkoj ambasadi možete pronaći na sljedećem linku

RK-Termin - Kategorie (diplo.de)

Da li kao novi radnik moram da ponesem radno odijelo?

Kada dobijete vizu i krenete za Njemačku, nije potrebno nositi bilo kakvo radno odijelo. Svu potrebnu opremu vam obezbjedjuje firma Küchen Aktuell GmbH (Hlače, radne cipele, maice, jakne, potreban alat itd.)

Ukoliko potpišem ugovor, u kojem gradu u Njemačkoj ću da radim?

Naša firma ima više filijala u raznim gradovima i konstantno se širimo. Odluku o mjestu rada pokušamo da dogovorimo zajendo sa našim novim radnicima.

Da li firma nudi smještaj?

Firma Küchen Aktuell prvih 6 mjeseci nudi besplatan smještaj za sve nove radnike koje dodju sa balkana, uključujući plaćene rezije u tom periodu. Zatim i dodatnih 6 mjeseci uz odredjenu doplatu. Cilj je da se novi radnici rasterete, kako bi imali dovoljno vremena i sakupljenog novca za novi početak u Njemačkoj.

Da li firma nudi neku vrstu obuke na početku?

Da, firma Küchen Aktuell vam u početku nudi pomoć oko integracije, te prvih nekoliko mjeseci idete laganijim tempom kako bi savladali sve potrebne stvari oko ugradnje kuhinja.

Koji nivo radnog iskustva moram imati za prijavu u Küchen Aktuell?

Firma Küchen Aktuell traži osobe koje imaju iskustva u montaži namještaja, kuhinja, stolare ili osobe koje su imale iskustva u sličnim poslovima. Ukoliko dosada niste imali iskustva u ovoj branži potrebno je da pričate Njemački jezik na naprednijem nivou.

Da li je potreban certifitak za Njemački jezik?

Naša firma ne uslovljava nikoga sa certifikatima. Ukoliko se možete sporazumiti na Njemačkom jeziku, nije potreban certifikat. Naše iskustvo pokazuje da osobe čiji nivo nije barem A1 ili A2 teško prodju na razgovoru. Osobe koje imaju barem A2 nivo jezika mnogo se lakše snalaze na razgovorima za posao.

Kako mogu da se prijavim za posao u Küchen Aktuell GmbH?

Vašu prijavu možete jednostavno da ispunite na našoj webstranici, samo pratite upute i popunite prazna polja. Link za prijavu se nalazi ovdje

Bewerbungsformular (jobsbalkan.com)

Koji nivo Njemačkog jezika je potreban za uspješno zaposlenje u vašoj firmi?

Osobe koje se zapsole kod nas moraju svakdnevno da komuniciraju sa svojim kolegama, šefovima kao i sa mušterijama. Potrebno je poznavanje Njemačkog jezika barem na nivou osnovnog sporazumijevanja.

Moram li imati zvanični certifikat za stolara?

Dovoljno je da imate iskustva u struci, certifikat nije potreban.